2 éves Dél-Borsod Értéktára
2 év - 115.000 kattintás - 90 feltöltött profil 6 kategóriában

A Dél-borsodi LEADER Egyesület munkaszervezete két évvel ezelőtt kezdett sokrétű értékfeltáró munkába. Ennek fő produktuma a térség látnivalóit, kézműves- és népművészeti hagyományait, figyelemre méltó emberi teljesítményeit felvonultató, folyamatosan bővülő adatbázis, mely a vidékfejlesztési akciócsoport honlapján érhető el (www.dble.hu) strukturált formában.

A tervezési terület meglévő erőforrásainak, erősségeinek feltárása alapját képezte a vidékfejlesztési stratégia megalkotásának és későbbi hatékony, eredményes megvalósításának. A gazdag fotóanyaggal ellátott, olvasmányos és informatív adatbázis életre hívása és folyamatos építése ilyen módon a HVS tervezés során elvégzett helyzetelemzés és SWOT analízis folytatásaként is felfogható.

img1 img2 img3
A „Dél-Borsod Értéktára" nevet viselő, hónapról-hónapra bővülő, hatosztatú gyűjtemény tartalmát tekintve azonban már jóval túlmutat egy felsorolás szintű értékleltáron. Egyaránt szól a Dél-Borsodot úti célként választó turistának, az elkötelezett lokálpatriótának, és a térségben együttműködő partnereket kereső helyi szereplőknek.

A Dél-borsodi LEADER Egyesület honlapján a fejléc alatt találhatjuk meg az egyes kategóriák fényképes ikonjait, melyekre kattintva időrendi sorrendben jelennek meg az eddig feltöltött profilok linkjei. A hat témacsoport közül négy szorosabban kapcsolódik a vidékfejlesztéshez és a turisztikai ágazathoz. A természeti értékek és az épített örökség szerepeltetése a térségbe érkezők számára nyújt segítséget a természetjáró- és örökségtúrák útvonalának megtervezésében. A kezdeményezés egyik jelentős eredménye, hogy az akciócsoport területén tevékenykedő valamennyi kézműves, népművész és aktívan működő hagyományőrző csoport számára megnyitotta az utat a világhálón való megjelenésre. További két témacsoport pedig mintegy kuriózum értékkel a különleges hobbik megszállottjainak és a térségben élő képzőművészeknek biztosít megjelenési felületet.

Munkaszervezetünk helyszíni fotózással, interjúk készítésével és a bemutatkozó anyagok megírásával is igyekszik segíteni az értéktárban megjelenni szándékozó helyi szereplőket. Alapvető cél az, hogy a DBLE által ingyenesen biztosított lehetőséggel minél többen tudjanak élni azok közül, akik valamilyen méltán figyelmet érdemlő, értékteremtő, hagyományőrző tevékenységet folytatnak Dél-Borsodban. Az adatbázis egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a beérkező javaslatok és megkeresések eredményeként tartalma folyamatosan bővül. Igény szerint lehetőség van akár újabb kategóriák létrehozására is, továbbá a már feltöltött profilok anyagainak kiegészítésére, aktualizálására.

A Dél-borsodi LEADER Egyesület honlapján további két adatbázis a térség falusi, vidéki szállásadói és helyi termék kategóriába tartozó élelmiszerek előállítói számára biztosít megjelenési felületet az értéktárhoz hasonló felépítéssel. Az akciócsoport szándéka az, hogy a honlapon hangsúlyosan megjelenő, vidékfejlesztés szempontjából meghatározó jelentőségű három tartalmi pillér (1. Népművészet, kézművesség, népi hagyományok; 2. Falusi, vidéki szálláshelyek és kapcsolt szolgáltatások; 3. Helyi termék kategóriába tartozó élelmiszerek) a napi gyakorlatban egymást erősítve minél szorosabban összekapcsolódjon. A térségi szereplők közötti együttműködések erősödését a LEADER program pályázati rendszere is ösztönzi a megszerezhető többletpontszámokkal, az egyesület honlapján mindenki számára hozzáférhető tematikus adatbázisok pedig a kapcsolatfelvételt segítik elő hatékonyan. Az eddig elvégzett munka operatív szinten jelentkező eredménye többek között az, hogy a LEADER program által támogatott rendezvényeken immár gyakrabban megjelennek a térségben élő kézművesek és helyi élelmiszer előállítók. Hasonlóan örömteli, hogy az EMVA támogatással megvalósuló falusi szálláshelyek berendezése során egyre inkább hangsúlyt kap a térség népművészetének, hagyományainak a bemutatása.

A vidékfejlesztési akciócsoport a tematikus adatbázisok folyamatos építése és karbantartása által egyre növekvő számú (jelenleg immár több mint 80) térségi szereplővel van élő kapcsolatban, ingyenesen nyújtva számukra igény szerinti szolgáltatást. A honlap és az azon elérhető tartalom propagálása érdekében a Dél-Borsodi LEADER Egyesület idén harmadjára készíttetett szabvány méretű színes képeslapokat, melyeken a térség értékei, látnivalói mellett a weboldal címe jelenik meg. A munkaszervezet dolgozói ezeket különböző kiállításokon és vásárokon, szakmai konferenciákon, vendéglátóhelyeken, szálláshelyeken és TOURINFORM irodákban terjesztik. Az egyesület a közösségi portálok (pl.: Facebook) adta lehetőségeket is igyekszik hatékonyan kihasználni a saját honlap, s ezen keresztül a helyi termékek, szálláshelyek, látnivalók népszerűsítése, bemutatása terén.

Murányi Norbert
vidékfejlesztési menedzser

hfsterv

hfsterv

szakmaiforum2017

szakmaiforum2017

szakmaiforum2017

szechenyi

emvapjg

belepesi

Naptár

December 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

www.videki-elmenyek.hu

4hacs

Kiadványaink elektronikus verziói

KÉZMŰVESEK, NÉPMŰVÉSZEK DÉL-BORSODBAN

kiadvany345KIADVÁNYBEMUTATÓ MEZŐNAGYMIHÁLYON (VIDEÓ)


 KÖZÖS ÉRTÉKEINK ÚTJAIN
DÉL-BORSODBAN, ZSELICSÉGBEN,
HOMORÓD-RIKA-KÜKÜLLŐ TÉRSÉGÉBEN

kozosertekeinkKIADVÁNYBEMUTATÓ MEZŐKERESZTESEN (VIDEÓ)

 

eleven2013nepazarvminisztermak logo newikszt 2013daranyi2013

amc