Felpezsdülő kulturális- és közösségi élet Mezőkeresztesen

Mezőkeresztesen az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében elnyert 24.637.963 Ft európai uniós támogatás felhasználásával valósult meg az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, amely november elején Művelődési Ház - IKSZT néven kezdte meg működését 3 fős apparátussal. Az pályázat kedvezményezettje, ilyen módon az intézmény fenntartója Mezőkeresztes Város Önkormányzata.
dscf1015 dscf1025 dscf1042
dscf1130 dscf1288 dscf1336
Az IKSZT vezetője, Okosné Kemény Henriett elmondta, fő feladatának tekinti a helyi kulturális élet fellendítését, továbbá a szabadidő tartalmas és hasznos eltöltését segítő szolgáltatások elérésének biztosítását.
Az intézmény már az első hónapban megtelt élettel és az év hátralévő részében is változatos programkínálattal várja az érdeklődőket. A legfiatalabb korosztályt célozta meg és sokaknak okozott örömet a szórakoztató cirkuszi műsor és a Mikulás ünnepség. Szintén a gyermekek és fiatalabbak számára nyújtott felejthetetlen élményt az Adventi programsorozat, melynek keretében az ünnepkörhöz kötődő hagyományokat elevenítettek fel a résztvevők: koszorú készítés, mézeskalács díszítés, karácsonyfadísz készítés és lucázás. A szépkorúak (70 év felettiek) számára szervezett rendezvényen több mint 160 résztvevő élvezhette a Mezőnagymihályi Hagyományőrző Népdalkör fellépését és Vitéz Bacsi József zenés műsorát, emellett különböző előadásokat is meghallgattak. Az Egészségnap leginkább a közép és az idősebb korosztályt célozta meg.

A beltéri ügyességi sportok kedvelői négyfordulós csocsó, darts és ping-pong versenyben mérhették össze tudásukat. A jelképesnek mondható 200 Forintos nevezési díj ellenében még ellátás (szendvics, tea, forralt bor) is járt a résztvevőknek. Szintén jelképes hozzájárulással kéthetente hétfőnként filmklub, heti három alkalommal pedig térítésmentesen torna várja a kikapcsolódni vágyókat.

Az IKSZT egészségfejlesztő programok szervezését is felvállalta. Legutóbb a helyi védőnő tartott előadást „Télen is egészségesen" címmel, de a már említett Egészségnap és a rendszeres torna is az egészségtudatos szemléletmód elterjesztését szolgálja. Emellett az intézmény alkalmat biztosít a rákos betegségből meggyógyultak és éppen kezelés alatt álló betegek önsegítő csoportjának is a találkozók megtartására.

A ház teret ad a helyi civil szervezetek és egyéb kulturális csoportok, tanuló körök számára is, és méltán büszke, hogy a Mezőkeresztesi citerazenekar is állandó otthonra lett falai között.
December 10-én Luca Napi Bál (részvételi díjas), december 16. és 18. között pedig karácsonyi vásár is megrendezésre kerül, utóbbit koncert és gyerekprogramok színesítik. Hónap végén, a két ünnep közötti időszakban „Téli vakáció" címmel kínál programot a gyermekeknek az IKSZT.

Az intézmény nyitvatartási idejében a következő szolgáltatásokat ingyenesen biztosítja: internet hozzáférés, olvasó szoba, ping-pong, csocsó, darts. Az IKSZT által szervezett programokról Mezőkeresztes Város honlapján (www.mezokeresztes.hu), továbbá plakátokról, szórólapokról tájékozódhatnak az érdeklődők.


hfsterv

szakmaiforum2017

szechenyi

emvapjg

belepesi

Naptár

Szeptember 2019
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

www.videki-elmenyek.hu

4hacs

Kiadványaink elektronikus verziói

KÉZMŰVESEK, NÉPMŰVÉSZEK DÉL-BORSODBAN

kiadvany345KIADVÁNYBEMUTATÓ MEZŐNAGYMIHÁLYON (VIDEÓ)


 KÖZÖS ÉRTÉKEINK ÚTJAIN
DÉL-BORSODBAN, ZSELICSÉGBEN,
HOMORÓD-RIKA-KÜKÜLLŐ TÉRSÉGÉBEN

kozosertekeinkKIADVÁNYBEMUTATÓ MEZŐKERESZTESEN (VIDEÓ)

 

eleven2013nepazarvminisztermak logo newikszt 2013daranyi2013

amc