A Dél-borsodi LEADER Egyesület saját tervezési területén három konferenciát szervezett „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja" című rendezvénysorozat keretében. Mezőcsáton április 3-án, Tiszaújvárosban és Mezőkeresztesen április 8-án zajlottak le a fórumok, melyre meghívást kaptak a helyi vidékfejlesztési akciócsoport tagjain kívül mindazok, akik korábban támogatási kérelmet nyújtottak be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes intézkedéseire.
A szervezők elsődleges célja az volt, hogy hasznos információkkal segítsék a helyi gazdaság szereplőit fejlesztési elképzeléseik megvalósításában, és a nemzetközi gazdasági válság negatív hatásainak leküzdésében. Az előadók többsége a vállalkozói szféra likviditásának biztosítására, a munkahelyteremtésre és megtartásra, továbbá a helyi erőforrásokkal való hatékony gazdálkodásra helyezte a hangsúlyt. Tájékoztatók hangzottak el az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázati jogcímeiről, különös tekintettel azokra, amelyek a gazdaság élénkítéséhez járulnak hozzá, illetve az ezekhez kapcsolódó hitelprogramokról, amelyek a pályázati önrész finanszírozására, illetve az elnyert támogatás előfinanszírozására biztosítanak lehetőséget.

A mezőkeresztesi konferencia második blokkjában egy-egy konkrét szakterületet érintő ismeretanyagok kerültek bővebben kifejtésre. Dr. Dávid Lóránt, a Károly Róbert Főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszékének vezetője komplex turisztikai termékek kialakítását szorgalmazta annak érdekében, hogy a térségben eltöltött vendégéjszakák száma érezhetően növekedjen az elkövetkező időszakban. Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország projektvezetője a decentralizált biomassza hasznosítás lehetőségeit tárta fel prezentációjában. A tiszatarjáni példát elemezve elmondta, hogy az özönnövénynek számító gyalogakác kiirtása és energiafűz ültetvények létesítése a megújuló energia előállításán túl hozzájárul a természeti környezet revitalizációjához és az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező helyi lakosság foglalkoztatásához közmunkaprogramok keretében. Dr. Magda Sándor országgyűlési képviselő, a Károly Róbert Főiskola rektora a vidéki közösségek számára is alternatívát jelentő új típusú energetikai megoldásokról tartott előadást. Ezek közül kiemelte a biomassza ilyen irányú hasznosításának létjogosultságát és a zöld hőenergia települési szintű felhasználásának lehetőségét.

Vargáné Kerékgyártó Ildikó, a Dél-borsodi LEADER Egyesület elnöke reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a vázolt programok mentén kölcsönösen előnyös együttműködés jöhet létre a jövőben a Károly Róbert Főiskola és a dél-borsodi térség települései között. Kormos Dénes országgyűlési képviselő záróbeszédében a helyben meglévő emberi értékek és erőforrások nélkülözhetetlen mivoltát hangsúlyozta a komplex vidékfejlesztési programok kidolgozása során. Véleménye szerint a közös munka sikerének további lényeges feltétele a megfelelő szakmai háttér biztosítása, alapozva a helyben meglévő tudásbázisra, és együttműködve a régió felsőoktatási intézményeivel.

hfsterv

hfsterv

szakmaiforum2017

szakmaiforum2017

szakmaiforum2017

szechenyi

emvapjg

belepesi

Naptár

December 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

www.videki-elmenyek.hu

4hacs

Kiadványaink elektronikus verziói

KÉZMŰVESEK, NÉPMŰVÉSZEK DÉL-BORSODBAN

kiadvany345KIADVÁNYBEMUTATÓ MEZŐNAGYMIHÁLYON (VIDEÓ)


 KÖZÖS ÉRTÉKEINK ÚTJAIN
DÉL-BORSODBAN, ZSELICSÉGBEN,
HOMORÓD-RIKA-KÜKÜLLŐ TÉRSÉGÉBEN

kozosertekeinkKIADVÁNYBEMUTATÓ MEZŐKERESZTESEN (VIDEÓ)

 

eleven2013nepazarvminisztermak logo newikszt 2013daranyi2013

amc