DBLE Hírlevél - 2014. december

 - - -
  logotemp

Hírlevél

DÉL-BORSDOI LEADER EGYESÜLET

3450 Mezőcsát, Hősök tere 24.
E-mail:mezocsat@dble.hu

 
 

Kifizetési kérelem benyújtás 2014. december 31-ig!


Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EMVA kifizetési kérelmekhez tartozó közlemények a 2014. augusztus 1 – 2014. december 31. közötti időszakra.

  • 120/2014. (VII. 22.) számú MVH Közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2013-tól igénybe vehető támogatások kifizetésének igényléséről
  • 118/2014. (VII. 22.) számú MVH Közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a vidéki örökség megőrzéséhez nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről
  • 117/2014. (VII. 22.) számú MVH Közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről
  • 116/2014. (VII. 22.) számú MVH Közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről
  • 115/2014. (VII. 22.) számú MVH Közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és -fejlesztésre igénybe vehető támogatások kifizetésének igényléséről
  • 113/2014. (VII.22.) számú MVH Közlemény az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről

Kifizetési kérelmet az adott jogcím vonatkozásában az MVH által kibocsátott támogatási kérelemnek helyt adó, vagy részben helyt adó jogerős támogatási határozattal rendelkező ügyfelek 2014. augusztus 1. és 2014. december 31. között elektronikus úton jogosultak benyújtani. A Kiadások a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások mértékéig számolhatók el. Felhívjuk a figyelmet a Vhr. és a támogatási rendelet alapos tanulmányozására a kifizetési kérelem benyújtása előtt!

 

Pályázati felhívás - ÉLŐ NÉPMŰVÉSZET
Országos Népművészeti Kiállítás
2015.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdet a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban:

  • történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács és gyermekjáték.

A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétlépcsős. Minden alkotó csak egy helyen pályázhat.Régiónként előzsűri válogatja ki azokat a tárgyakat, melyek a budapesti országos zsűri elé kerülnek.Az így kiválasztott alkotásokat állítjuk ki 2015 őszén a Néprajzi Múzeumban. A kiállítás 2016. március végéig tart nyitva.

A régiós zsűri szervezői:
Észak-Magyarország - Matyó Népművészeti Egyesület
3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5.
Telefon: (+36) 49/411-686 , E-mail: info@matyofolk.hu
Képviselő neve: Berecz Lászlóné
Bővebb információ: http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/11796/ oldalon, vagy a régiós kapcsolattartónál

 

Vidéki élmények Látnivalók, szállások Magyarország, Horvátország és Erdély területéről

A www.videki-elmenyek.hu weboldal négy LEADER közösség, a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesülete, a Dél-Borsodi Leader Egyesület, a Homoród-Rika-Küküllő Leader Egyesület, a lag Podravina Leader Egyesület helyi értékeit mutatja be. A felületen megtalálható a négy akciócsoporthoz tartozó települési lista, amit tovább szűkíthetünk az általunk érdekesnek vélt területre és látnivalóira. Az oldalon nemcsak a település történetről, fejlesztésekről olvashatunk, hanem az ott helyben lévő értékekről, természeti adottságokról, helyi termékekről, hagyományőrzőkről és szálláshelyekről is. A weboldal folyamatosan bővül tartalommal, mely a böngészők számára egy olyan katalógust kínál, ami méltán segíti a térségi marketing fejlesztését.

 

Közös értékeink útjain Dél-Borsodban, Zselicségben, Homoród-Rika-Küküllő térségében

December hónapban napvilágot látott az a kiadvány, amely a Dél-borsodi LEADER Egyesület, a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület és a Homoród- Rika- Küküllő Helyi Akciócsoport Egyesület együttműködésében, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER nemzetközi együttműködés végrehajtásához 2012-től igénybe vehető támogatására benyújtott közös pályázat keretében valósult meg. A kiadvány bemutatására január hónapban kerül sor, melynek pontos helyszínéről és időpontjáról a honlapunk kezdő oldalán olvashatnak.

 

A Mezőcsáti Református Egyházközség komplex templomfelújítása LEADER forrásból

A Mezőcsáti Református Egyházközség impozáns templomának komplex felújítása két ütemben valósulhatott meg az elmúlt időszakban a Dél-borsodi LEADER Egyesület közreműködésével. Az egyesület tervezési területén 2011-ben a „Kulturális értékek és épített örökség megőrzése, bemutathatóságuk javítása látogatóbarát fejlesztésük által" célterületre lehetett pályázatot benyújtani. A református templom Mezőcsát centrumának meghatározó építménye, a városkép emblematikus eleme. A pályázatban foglalt projekt - a teljes felújítás első ütemeként - az 1777-ben épült templomtorony felújítására irányult. A pozitív elbírálást követően jóváhagyott EVMA támogatás összege 13.978.729 Ft volt.
A Mezőcsáti Református Egyházközség 2013 szeptemberében ismételten benyújtotta igényét a második ütemben megvalósuló templomhajó generális felújítására, leromlott vakolatrendszerének teljes cseréjére, lábazattal, vízelvezető-rendszerrel együtt. A pályázat az „Épített örökség és helytörténeti, néprajzi értékek megőrzése, bemutathatóságuk javítása" intézkedés keretében került pozitív elbírálás alá, mely során a jóváhagyott EMVA támogatás összege 28.346.646 Ft volt.

Bővebben itt.

 

Hagyományos ételreceptek

December hónapban Mezőcsát és Ároktő településen működő Idősek Napközi Otthonába látogattunk el, ahol kellemes, már-már karácsonyi hangulatban sajátíthattuk el a hagyományos étel elkészítéséhez szükséges fortélyokat. Mezőcsáton hájas tésztát sütöttek, Ároktőn pedig árpa-kása levest és nudlit készítettek az aktív nyugdíjas hölgyek.
A receptről és az elkészítést dokumentáló fotókról az alábbi weboldalon olvashatnak.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kíván a Dél-borsodi LEADER Egyesület munkaszervezete!

 
---

Leíratkozna?